Gezondtijd
  • home
  • blog
  • werkwijze
  • consult en vergoeding
  • contact
  • over Martien
  • links

Verborgen suiker

9/12/2013

0 Reacties

 
Foto
Gezondheid en suiker gaan niet goed samen, dat is geen nieuws. Maar de ene suiker is de andere niet. En het gaat zoals altijd om de hoeveelheden. Als je weet welke soort suiker je het beste laat staan, verminder je gelijk ook de totale hoeveelheid suiker die je eet en is al veel gezondheidswinst te behalen. Etiketten lezen dus!
Video
Ik kwam een goede engelstalige video tegen van Dr Mark Hyman over de slechtste suiker, glucose-fructose stroop. (ook wel maisstroop, high fructose corn syrup, HFCS) Helaas vind je ook in steeds meer Nederlandse voedingsmiddelen deze suiker. Ongemerkt krijg je er misschien al meer van binnen dan goed voor je is.

Verschil
De gewone riet- of bietsuiker (sacharose) bestaat uit twee aan elkaar gebonden stoffen, glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker).
Maisstroop is een goedkopere zoetstof, op het etiket zie je dan vaak glucose-fructosestroop staan. Maisstroop klinkt misschien gezond maar het tegendeel is waar. Het is een zwaar bewerkt zoetmiddel. Er zijn veel bewerkingsstappen nodig om het te maken. Het grootste probleem is dat de glucose en fructose niet aan elkaar gebonden zijn zoals in de gewone riet- of bietsuiker. Daardoor verloopt de vertering anders met vervelende gevolgen op de lange termijn voor je gezondheid.

1.       De fructose uit de stroop gaat rechtstreeks naar je lever waar het de vetproductie aanzet. Afhankelijk van de hoeveelheden zorgt dit voor leververvetting, een scheve cholesterol-balans, overgewicht en insuline resistentie. Dit zijn weer drijvende factoren bij de meeste gevallen van hartziekten, kanker, dementie en natuurlijk diabetes.

2.       Glucose-fructose stroop wordt in een aantal stappen gefabriceerd. Bij een daarvan wordt chlooralkali(1) gebruikt,  dat kwik bevat. In producten met glucose-fructose stroop worden dus sporen kwik aangetroffen. Kwik gaat stapelen in je lichaam, dat wil je natuurlijk echt voorkomen, dit hoort niet in ons eten thuis.

3.       Als je de samenstelling van de stroop analyseert vind je allemaal stoffen waarvan we nog niet eens weten wat het zijn. Vermijden dus. Je wilt toch weten wat wat je eet?

4.       Dan de belangrijkste reden om producten met glucose-fructose stroop te laten staan. Voedingsmiddelen waar deze stroop in zit is van hele matige kwaliteit en zwaar bewerkt.

Conclusie
Door verpakkingen te lezen kom je veel te weten over wat je eet. Vergeet de kwaliteitslogo’s op de voorkant. Lees de kleine lettertjes! Staat er glucose-fructose stroop, dan heb je een top keurmerk te pakken: dit product is ongezond voor je.

Zie het als een groot STOP-bord, een enorme rode vlag voor voeding van hele matige kwaliteit, en zwaar bewerkt.


Wellicht een lekker product, maar waardeloos voor je gezondheid. Mijn Gezonde Score: 1.

(1)    http://www.ehjournal.net/content/8/1/2






0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Schrijf je in voor mijn gratis gezondheidstips:

    * indicates required
    Archief​

    ​Meest gelezen blogs:
    Eerlijk over eten? ​
    ​Delen is helen

    Alle blogs:
    Crackerrecept
    ​Vergoeding 2016
    10 maanden in een jaar
    Wachten op wetenschap
    Ziektezorg?

    ​Plofkip? Plofgroente!
    Mijn waarom
    Sla fabriek
    Delen is helen
    Medicijnindustrie
    Slimme marketing
    Gratis mini-consult
    20 april 2000
    Fysio Centrum Hoogland
    Nachtrust: 10 tips
    Kookboeken
    Wereld reuma dag
    Voordelen van stoppen
    Eerlijk over eten?
    Als eten ziek maakt
    Jouw tankstation
    Broccoli
    Verborgen suiker
    Gezonde keuze?

    Archief

    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    December 2014
    Oktober 2014
    Juni 2014
    April 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013

© 2018, Gezondtijd Praktijk voor voeding en gezondheid, Hoogland